lördag 29 november 2008

Kladdigt värre

Eftermiddagens projekt var julgranskulor i papiermaché (stavas det så?). Tapetklister (elefantsnor kallade T det) i 10-liters-hink, vaxdukar på borden, sedan kavlade vi upp ärmarna och körde igång. Många geggade loss av hjärtans lust, ett par stycken ville ogärna kladda ner sig. De duttade istället omsorgsfullt med moddlare för att inte få elefantsnor på tassarna. Ovanpå sista varvet tidningspapper lade vi ett par lager silkespapper. Nu ligger klisterbollarna och torkar i ett hörn i klassrummet över helgen - jag hoppas verkligen att de går hyfsat lätt att ta loss i torkat skick. Fina är de!Tanken är att vi lackar och glittrar till dem i nästa vecka.

onsdag 26 november 2008

Geometri

Idag gick vi igenom rektanglars omkrets med hjälp av kanonen och OneNote. Det blev en riktigt bra genomgång! Lyckokastet kom när E frågade "Varför är omkretsen 16 rutor? När jag räknar rutorna inuti rektangeln är de ju bara 15!" Och därmed halkade vi smidigt in på areabegreppet! Det är häftigt när elevers spontana funderingar kan leda undervisningen vidare. När vi sedan gick vidare till cirklar ville flera elever rita egna - behovet att använda passare är fött. Det får bli nästa mattepass.

tisdag 25 november 2008

Och snön den föll...

Det var stört omöjligt att få in alla vilddjur efter rast idag. Det kliade rejält i snöbollskramarhänder, snöyran lockade bra mycket mer än geometri och musik. Frågan är vad som hjälper bäst: hot eller mutor. Eller helt enkelt inse att allt det vita snart är ett minne blott, och problemet löst. För den här gången.

söndag 23 november 2008

Utveckla utvecklingssamtalen

Eller åtminstone inplaneringen av dem. Tänkte prova ett nytt (i alla fall för mig) medium för föräldrar att själva boka sin utvecklingssamtalstid. Jag lägger upp ett batteri med tider som passar mig i klassens wiki www.jarlaskola4d.wikispaces.com, därefter bjuder jag in föräldrar att boka den tid som passar dem bäst. Nästan som vilken proffsig onlinebokning som helst! Hoppas på positiv föräldrarespons. Jag har hittills vid tidigare utvecklingssamtal kört stenåldersmetoden med lista där jag redan på förhand bokat in dem på tider och de har fått kontakta varandra för byte när tiden inte passat. Detta borde falla föräldrar på läppen!

torsdag 20 november 2008

På väg!

Jag tar mina första stapplande steg i bloggosfären...