fredag 29 januari 2010

Piggelin!

Kärt återbesök av före detta klasskompis - omsorgsfullt tillverkade presenter, en signerad fotboll samt en bok författad av klasskamrater, överlämnades. Vår f.d. bjöd på grön glass.

torsdag 28 januari 2010

på decimalen

Vilket tal är störst? 37,13 eller 37,9? Talet 13 är ju större än 9! Hur kan det då vara tvärtom? Positionssystemet, med tiotal, ental, tiondelar o.s.v. gäller det att få kläm på. Uppgiften var att skriva ett tal mellan 37 och 38, därefter ställa sig i storleksordningordning med lägst tal först. Till slut blev hela klassen överens. Inte helt lätt, detta behöver vi öva på mer! (både att stå på rakt led och decimaltal)



tisdag 26 januari 2010

Snart börjar OS

Och vi har därför påbörat ett wikiarbete som handlar om just- OS! Några datorer fick batteritorsk, och då löser vi problemet genom att jobba så här! Någon annan som har liknande arbetsställning på sin arbetsplats?

onsdag 20 januari 2010

1:4 vs 4:1

För att få en bra förståelse för begreppet "skala", dvs att förminska/förstora, har eleverna mätt dörrar, böcker, fönster och andra inventarier i skolan och sedan avbildat dem i lämplig skala. Den entusiastiske eleven: "Det var jätterolig matte idag, jag lärde mig mycket". Den något mindre entusiastiske eleven: "MÅSTE jag göra det här?". Den spontana eleven: "Skönt att slippa matteboken".

tisdag 19 januari 2010

En alldeles vanlig dag...

En av kollegorna föder barn, en annan har kräksjuka. Anpassningsbara elever protesterar endast milt mot att musik byts mot matematik. Imorgon kommer förhoppningsvis (musik)vikarie! Samt ny klasskompis på besök!

onsdag 13 januari 2010

Bildfaddring








Vi har skapat konstverk tillsammans med våra "fadderbarn" i 4D!

tisdag 12 januari 2010

Hur stor är arean av klassrummet?

Är den 58, 62 eller möjligen 70m2? Begreppet area lärs in, men även vikten av att mäta noggrant (noggrannt? Detta är ett ord jag INTE kan stava till).


fredag 8 januari 2010

Med areaenheter mäter

du hur stort ett område är. km2, m2 och cm2 är areaenheter. Och så här jobbade vi med det målet idag!


torsdag 7 januari 2010

En saknas!

Så var vi "bara" 25 elever i klassen, då F beslutat att byta tillbaka till sin "gamla" skola. Men lugn bara, nästa vecka är det intagningsprover och en hel drös med hugade spekulanter till den lediga platsen kommer!

måndag 4 januari 2010

Jullovsläsning

Lånade Stephanie Meyers "Om jag kunde drömma" av N. Boken har större delen av klassen redan läst och faschinerats av, men jag kunde inte drömma om att även jag skulle bli så fängslad av en ungdomsbok. Den var bitvis en riktig nagelbitare, och definitivt inget att läsa som godnattsaga för oss mörkrädda. Kanske klämmer jag även uppföljarna till sportlovet!
Nu är det "Hypnotisören" (Lars Kepler) som ligger på nattduksbordet och förstör nattsömnen.