onsdag 31 mars 2010

Rädda Planeten


Idag har vi försökt rädda jorden i det klimatsmarta spelet Planeträddarna. Försök slå vårt highscore 1325 p på: http://www.planetrescuers.com/spel/

tisdag 30 mars 2010

fredag 26 mars 2010

En riktig kompis 2010

Så hette filmen vi såg, reflekterade över, och diskuterade kring idag på livskunskapslektionen. Syftet var att utveckla barnens empati för ekonomiskt utsatta barn i Sverige, och belysa hur olika villkoren kan se ut. "Detta var nytt för mig, jag tänkte förut bara att fattiga barn fanns på Haiti", var en elevkommentar. Filmen gav även mig som vuxen en extra tankeställare, särskilt efter gårdagens föräldramötesdiskussion om klasskasseinsamling.
Filmen har gjorts av Majblomman.

onsdag 24 mars 2010

Känguru-utmaning

Kängurutävlingen är en internationell matematiktävling med fler än 5 miljoner delatagare från omkring 40 länder. Det var 21 kniviga problem som skulle lösas, och eleverna fick själva välja om de ville delta, och då lösa uppgifterna individuellt, eller om de hellre ville utföra uppgifterna utom tävlan, och då lösa uppgifterna i grupp i stället. Ungefär hälften valde att arbeta individuellt. Eftermiddagen har jag ägnat åt rättande, och det är alldeles lysande resultat som eleverna presterat. Så småningom finns alla problem på www.ncm.gu.se/kanguru att hämta, och då kan du själv se att problemen verkligen är något att bita i. G&L fick stående ovationer från klaskamraterna när deras lösningsfrekvens blev 83%. Uppgifterna är INTE anpassade för år 5!

tisdag 23 mars 2010

Helena äger!

Jag har en fantastisk kollega, som har en magisk förmåga att fånga elevers uppmärksamhet, engagera dem och entusiasmera dem. Idag svingade hon trollspöt över klassen och fick dem att koppla bort allt runtomkring, fokusera på sig själva, och ledde en halvtimmes yogaövning med dem. Lyckliga jag som har förmånen att få bli inspirerad av henne! Och lyckliga elever som har tillgång till en makalös pedagog! Till sist vill jag påminna er om att slå på Barnkanalen ikväll kl. 19.20. Då sänds första delen av programmet "Ordstorm", där E&S deltar.

fredag 19 mars 2010

Sju sorters kakor


Traditionellt kalas med sju sorters kakor? Glöm det! Här är en bråkdel av resultatet av matteläxan eleverna jobbat med till idag fredag. 26 sorter = något för rekordbyrån? Tack alla hemmabagare! Recepten har vi lagt i vårt klassrum på skolportalen.

Lindsay Vonn

...hennes jämlikar ser du här! Hälsningar från Romme Alpin!




onsdag 17 mars 2010

fem vita pulver



Undersöks och iaktagelserna dokumenteras!

tisdag 16 mars 2010

NP



Så var vi igång - idag genomförde vi det första Nationlla Provet i svenska. En hel del pirrighet i magarna! "Vad lugnt och skönt det var", "Lättare än jag trodde", var några av omdömena om läsförståelseuppgiften. På bilden ser ni vad några elever gjorde i väntan på att alla skulle bli färdiga.

måndag 15 mars 2010

Kemiförsök


Vilket kan det hemliga pulvret vara? Vi har börjat ett nytt arbetsområde i Kemi där det gäller att detektivarbeta sig fram till en lösning.Hur känns det? Hur ser det ut? Hur luktar det? Vilken är din hypotes?