och Julavslutning. Uppåtpuffar, choklad, champagne, tårta, antirynkkräm och skönsång från 100 st 12-åringar. Vad mer kan en pedagog (och numera 40-åring) önska sig? Tack alla fantastiska elever och föräldrar, GOD JUL!
Välkommen att öppna luckorna i vår julwiki! Den finns i vårt klassrum på Skolportalen, i "klassens wiki". Här kan du läsa om allt från recept på julgodis, intervju med skolans rektor Henrik till funderingar om Jultomten finns på riktigt. Samt några stämningsfulla julberättelser och roliga julserier. Allt i en härlig julröra! God Jul önskar 6D!
Som final på vårt temaarbete om Nobel besökte vi idag Nobelmuseet. Efter en föreläsning om vem Nobel var och Nobelpriset i stort gick vi ned i laboratoriekällaren och tog på oss vita labbrockar. Dagens höjdpunkt var egentillverkat slajm av borax och PVA. Matsäckslunch intogs i Storkyrkans replokal, därefter hägrade Stockholms äldsta julmarknad, alldeles utanför museet. Kallt var det!
Superproffsiga elever tjänar en hacka till klasskassan med skönsjungande luciatåg på Vasamuseet. Efteråt bjöds vi på stans godaste (?) lussebullar. En blåsorkester bildades snabbt med olika mycket urdruckna julmustflaskor som instrument!
hölls en Nobellunch idag i Järla skolas matsal. Vita dukar, linneservetter (eller nåja, pappersservetter var det nog) och ljuskandelabrar förhöjde stämningen när eleverna artigt konverserade sina bordsgrannar. Allt som allt en rätt lyckad tillställning, trots att maten tog slut och dansen efteråt byttes mot NO-lektion.
Det värmer att höra vikarie Ingela (vår specialpedagog) efter mina två sjukdagar hälsa välkommen tillbaka med orden " Vilken fantastisk klass 6D är, vilka gulliga elever. De har jobbat otroligt bra!"
Med webbmatte.se har du som förälder en möjlighet att hjälpa ditt barn med matematiken. Genom att gå in i materialet kan du få en god inblick i hur olika ämnesområden kan presenteras för eleverna. Du har dessutom goda möjligheter att fräscha upp dina egna matematikkunskaper. Bra va!
heter pjäsen vi såg med Cirkonova igår, en föreställning med många känslor, tankar och frågor. Vem är jag? Vem vill jag vara? Vad innebär det att vara människa? Här leker vi Bollrace - för att lek är härligt! Lek skapar tillit och gemenskap i gruppen, ett sätt att ha roligt tillsammans!
Idag avslutade vi temaarbetet om Stormaktstiden genom att spela teater, och leka "på spåret". Klarar DU detta?
En siffra 5p Så länge låg Vasa på havsbottnen, delat med 111 4p Så kallades kriget mellan katoliker och Protestanter, delat med 10. 3p Talet finns i Sveriges riksvapen 2p Slottet som brann 1697 bar denna siffra i sitt namn. 1p 27/9
är något jag gillar att göra för klassen. Det skapar en gemenskap kring en delad läsupplevelse, och ger oss massor av uppslag till klassdiskussioner. Boken vi läser just nu, "Tiggarpojken" av Janne Lundström, har jag och klassen dock svårt att knyta an till. Efter drygt hundra sidors läsande skruvar fortfarande många på sig vid högläsningsstunden och hänger inte riktigt med i berättelsen. Men visst KAN man sluta läsa en bok som inte funkar? Under höstlovet ägnar jag en del tid till att hitta den rätta högläsningsboken. Jag upplever att många böcker må vara hur bra som helst att läsa själv, men fungerar ändå inte alltid att läsa för en grupp. Det gäller ju också att hitta något som kan passa i alla fall de flesta i klassen. Några tips?
En lyckad utflykt till Vasamuseet gav oss svaret på den frågan!
Segelfartygens roder kunde röras fram och tillbaka i sidled med hjälp av kollerstocken. Kollerstocken är en lång trästock som sitter i styrhytten. Först på 1700-talet började man använda ratt.
Idag tisdag var alla 6-or i Nyckelviken för att uppleva friluftsliv med ämnesintegrering. Vi jobbade i stationsform med lekar, "hämta-dikt", matematikuppgift samt skogens intryck. Dagen bjöd på regn och blåst, allt enligt väderprognosen. Då många elever inte var klädda enligt devisen "kläder efter väder" blev vi tvugna att avbryta "expeditionen" innan alla aktiviteter var klara. Synd, men nödvändigt ur hälsoaspekt.
Det är bara att erkänna - förra veckans matteläxa gick jag bet på! Men en riktigt bra klassdiskussion kring hur stor en halv kvadratmeter är, och hur många sådana som får plats på en uteplats, blev det. Inget ont utan något gott...
Vi har mätt famnar, alnar, fot och tum, smakat torkad gädda och mynta-te, funderat över hur mycket mat (öl, bröd, torkat kött/fisk, salt och ärtor) en skeppsgosse egentligen åt. Och om han blev mätt på det.
Skulle visa en mycket informativ DVD om skeppet Vasa som jag fått låna av Vasamuséet. Det är en "dual side DVD" och våra datorer lyckas inte läsa formatet utan står bara och tuggar. Oerhört stresande när tekniken inte fungerar och 26 otåliga elever väntar på att "showen" ska börja. En extern DVD-spelare kopplad till datorn avhjälpte inte heller problemet. Räddaren i nöden stavas Tjock-Tv och gammal hederlig VHS/DVD-spelare. Hade nästan glömt att sådana fanns.
Gårdagens besök på Moderna Museet blev en höjdare! Vår guide Joakim lyckdes fånga elevernas intresse genom sitt entusiasmerande sätt att berätta kring ett par av konstverken i utställningen, bl.a. Matisse och Dalí. Nu vet vi varför en massa nakna damer finns avbildade! Efter visningen fick eleverna tillfälle till eget kreativt skapande i museets verkstad.