En lyckad utflykt till Vasamuseet gav oss svaret på den frågan!
Segelfartygens roder kunde röras fram och tillbaka i sidled med hjälp av kollerstocken. Kollerstocken är en lång trästock som sitter i styrhytten. Först på 1700-talet började man använda ratt.
Idag tisdag var alla 6-or i Nyckelviken för att uppleva friluftsliv med ämnesintegrering. Vi jobbade i stationsform med lekar, "hämta-dikt", matematikuppgift samt skogens intryck. Dagen bjöd på regn och blåst, allt enligt väderprognosen. Då många elever inte var klädda enligt devisen "kläder efter väder" blev vi tvugna att avbryta "expeditionen" innan alla aktiviteter var klara. Synd, men nödvändigt ur hälsoaspekt.
Det är bara att erkänna - förra veckans matteläxa gick jag bet på! Men en riktigt bra klassdiskussion kring hur stor en halv kvadratmeter är, och hur många sådana som får plats på en uteplats, blev det. Inget ont utan något gott...
Vi har mätt famnar, alnar, fot och tum, smakat torkad gädda och mynta-te, funderat över hur mycket mat (öl, bröd, torkat kött/fisk, salt och ärtor) en skeppsgosse egentligen åt. Och om han blev mätt på det.
Skulle visa en mycket informativ DVD om skeppet Vasa som jag fått låna av Vasamuséet. Det är en "dual side DVD" och våra datorer lyckas inte läsa formatet utan står bara och tuggar. Oerhört stresande när tekniken inte fungerar och 26 otåliga elever väntar på att "showen" ska börja. En extern DVD-spelare kopplad till datorn avhjälpte inte heller problemet. Räddaren i nöden stavas Tjock-Tv och gammal hederlig VHS/DVD-spelare. Hade nästan glömt att sådana fanns.