fredag 20 februari 2009

Melodifestival 2009

Idag gick Järla skolas årliga Melodifestival av stapeln. Hela skolan samlades i Nacka Aula för att lyssna på alla 19 bidrag, en från varje klass samt ett personalbidrag. Efter lunch förärades alla deltagare med medalj och diplom, och vi fick höra vinnarlåten en gång till. Här är ett smakprov:

onsdag 18 februari 2009

Vad leder ström?


Vi har testat vilka material som leder ström - mobiler, klockor, smycken, diskbänk, tungan och örsnibbar - men varför lyser inte lampan när vi testar med vatten? Den BORDE ju lysa eftersom vi vet att vatten leder ström... Kan det ha att göra med att batterierna är på 1,5V?

måndag 16 februari 2009

Ljushuvuden



Ja, hur får man en lampa att lysa egentligen? Trots att flera gjort försöket tidigare krävdes en del tankemöda, men vi lyckades till slut!

måndag 9 februari 2009

Vatten över huvudet


Så här såg det ut vid Hellasgården.Tack till fotograf Lise!

fredag 6 februari 2009

Veckans problem 11

Hampus får 5 kr och 50 öre för att dela en stock i 6 delar. Hur mycket ska han ta för att dela stocken i 12 delar?
Kan DU lösa den?

Vaccinering

Något fler elever i skolan idag, fortfarande är dock "en hel drös" hemma sjuka. På löpande band blev eleverna idag vaccinerade av Skolsköterskan, och det har påverkat arbetsprestationen för flertalet elever. Många har varit både nervösa och rädda, och det har smittat av sig på en stor del av klassen. Skönt att det är över! Nu kan vi fokusera på arbete!

onsdag 4 februari 2009

Helt sjukt!


Här faller de ifrån en efter en - nu har vi 10 elever sjuka. Någon magsjuk, en del förkylda, extrent trötta, hängiga och allmänt "emliga". Någon förälder/läkare som kan ställa diagnos? undrar en hängig, snorig och emlig lärare med sjuka barn därhemma.

tisdag 3 februari 2009

rövarkula


Kollegan sjuk även idag. Jag var förberedd, ingen mera TP. Ett par änglabarn passade på att leva rövarkula när jag hämtade FortKnox (vår datorvagn), men efter rejäl utskällning jobbade alla änglabarn som - just! - änglar! Flitens lampa har lyst över klassrummet under eftermiddagen.

måndag 2 februari 2009

TP

=Tröskelpedagogik. Sådan man får idka när dagen inte blir som man tänkt sig. I dag var Kollegan sjuk, och min planeringstid gick åt till att ta hand om klass. Båda parter överlevde.
I övrigt har vi nu startat Känguru-träningsläger. Känguru är en internationell matematik-(tävling), från förskoleklass upp till universitetsnivå. Många öppna problem som ger ingång till bra matematikdiskussioner i klassrummet. Titta gärna själv på www.ncm.gu.se/kanguru